Ochiul din triunghi este perceput de obicei ca ochiul lui Dumnezeu care vede totul cu intelepciune, iar lumina care iese din triunghi ar fi lumina intelepciunii divine. Acest ochi il reprezinta pe Marele Arhitect al Universului, Marele geometru al Universului, Dumnezeu sau Yod. El este asezat intr-un triunghi care este simbolul misterului reprezentand intelepciunea, frumusetea si forta. Asezat invers acest triunghi reprezinta universul cu infinitul in jos. Acest lucru inseamna ca acest ochi nu este cel al lui Dumnezeu, ci al omului, o ordine finita. Capul vulturului si ochiul in triunghi supravegheaza piatra din varful piramidei care denota forta si intelepciunea superioara. Multi francmasoni vor recunoaste imediat aceasta combinatie… caci ea decoreaza inca multe documente oficiale si sedii ale lojelor masonice.
JEAN-MARIE Ragon „Masonerie oculta si initiere hermetica ” spune: “Cele trei varfuri ale triunghiului simbolizeaza trecutul, prezentul, viitorul, iar triunghiul in ansamblu, vesnicia sau dumnezeirea. Unghiurile inseamna Intelepciune, Forta, Frumusete, atribute divine sau Sulf (simbol al sufletului, principiu masculin), Sare (simbol al intelepciunii, principiu neutru), Mercur (simbol al cunoasterii, principiu feminin), principiile lucrarii divine exprimate in limbaj hermetic; cele trei regnuri ale naturii, domeniul Creatorului. Unghiurile triunghiului sunt asemeni celor trei faze ale vesnicei transformari: Nastere, Viata, Moarte, transformare pe care Dumnezeu (triunghiul perfect), fara a i se supune, o stapaneste. Din toate acestea rezulta ca triunghiul este emblema divinitatii.”
– Triunghiul
Este un simbol al focului, al gandirii, al sentimentului. Daca acesta este cu varful in sus focalizeaza energia in acea directie, ascendent, fiind totodata un simbol masculin. Triunghiul cu varful in jos semnifica manifestarea in materie si este un simbol feminin. Triunghiul echilateral simbolizeaza omul echilibrat. In natura triunghiul ne apare sub forma trinitatii. In toate culturile spirituale creatia apare prin mijlocirea a trei aspecte fundamentale, a celor trei campuri de forta: actiune, reactiune si neutralitate.
Exemple ale trinitatii:
Tatal, fiul si Duhul Sfant – in crestinism;
Pitha, Kapha si Vatha – in ayurveda;
Tamas, Rajas si Satva – in traditia samkia si yoga;
Minte, trup si spirit – intelepciunea grecilor antici;
Echerul este o emblema a virtutii, a respectarii legilor. Venerabilul poarta echerul cu laturi inegale, provenit din triunghiul pitagoric, semnificand vointa unui conducator de loja care nu trebuie sa actioneze decat in sensul binelui.
Trei sunt si Luminile cele mici Intelepciunea, Frumusetea si Puterea acestea simbolizand pe Maestrul Lojii si pe cei doi Supraveghetori.
Numarul 3 se gaseste in numeroase ritualuri masonice si insusi simbolul celor 3 puncte :. de unde si numele de „Fratii trei puncte”. Trei ferestre la est, la sud si la vest. Trei trepte ale scarii. Trei ani ai varstei ucenicului. Trei lovituri ale bateriei.
In geometrie un spatiu nu poate fi ichis doar de doua linii. Este nevoie de trei linii pentru a crea o forma geometrica plana. Daca vorbim de o forma solida atunci aceasta este definita de 3 dimensiuni: latime, lungime si inaltime. Daca cifra doi este simbolul patratului sau ale formelor plane, atunci cifra 3, geometric vorbind, simbolizeaza cubul,cea mai simpla forma solida, cu alte cuvinte elementele ce sunt definite de trei dimensiuni.
Francmasonerie: Intelepciune – Forta – Frumusete
Primul termen este activ, al doilea pasiv, in raport cu primul, dar activ, in raport cu cel de-al treilea care este complet pasiv.
Mai simplu explicate termenele: Cauza – Subiect – Efect
In numerologie regasim acest principiu de actiune a activului asupra pasivului. Numarul 1 reprezinta activul, numarul 2 reprezinta pasivul iar numarul 3 reprezinta reactia activului asupra pasivului adica neutru. Intr-o viitoare plansa va voi prezenta, numerologic, cum toate numerele, oricare ar fi acestea, sunt doar reprezentari ale primelor 9 cifre care nu sunt decat ale primelor 4 cifre. Dar primele 4 cifre sunt doar stari diferite ale Unitatii.
Am zis
Constantin POPA