Posted in: Planse de arhitectura

Ritualul

In Francmasonerie, vom cere de multe ori o mulțime de întrebări despre „sentimentul de ritual”, care ne-a adus acolo în lojă, din lumea profana. Și apoi vom descoperi că viețile noastre sunt pline de ritualuri de tot felul… ritualul ne conectează la trecut și ne proiectează în viitor.

Viața profana

În viața profana avem toate ritualurile noastre, individuale sau colective, care sunt mai mult sau mai puțin în timp și în spațiu. Aceste ritualuri sunt constituite de rituri, adică un set de reguli imuabile, determinate de o ceremonie, care este publica, deci ezoterica sau care genereaza discretia.

Individual

În ceea ce privește ritualurile individuale, noi pur și simplu credem că obiceiurile noastre, cum ar fi meditație, rugăciune, reflecție sau obiceiurile mai puțin spirituale, cum ar fi timp sistematică pauza de cafea, duș, iar mersul trenurilor sunt juste. Deși aceste obiceiuri sunt de cele mai multe ori rezultatul unei improvizații sau pur și simplu o consecință a timpului, avem la dispoziție în ziua de azi aceste ritualuri care au particularitatea de a ne permite să dobandim incredere în sine.
Această evaluare este pur și simplu un punct pe echilibrul nostru de zi cu zi in familie, ne confera repere, statutul nostru emoțional, munca noastră de performanță efectuate în aceeași zi și starea corpului nostru.

Colectiv si selectiv

Alte rituri reglementează viața noastră sociala. Pentru aceste ritualuri laice și sociale, avem nevoie de participarea altora. Într-adevăr, deși este posibil, este greu să ne imaginăm o zi de naștere sau de Anul Nou în „solitar”.
Principiul de selecție este una dintre particularitățile care marchează, de obicei, aceste ritualuri laice. La petrecere de ziua lui cu familia și prietenii lui, Ziua Națională, la petrecere cu colegii săi, ceremoniile religioase sunt celebrate cu cei care împărtășesc credința lui. Ritualurile individuale sunt spații în timp în funcție de nevoile noastre și ritualuri colective în conformitate cu reguli bine stabilite de grup.
Prin urmare, ele pot fi zilnic, săptămânal, lunar, anual.
Noi trebuie să determinam aceste evocări de ritualuri laice, cu o privire de ansamblu cu privire la modul în care s-au stabilit obiectivele urmărite. Evident, nu este posibil ca într-o singură propoziție sa rezumam toate activitatile „grupurilor” profane, dar în cazul în care lecturam câteva rânduri, analiza de mai sus, putem vedea că punctul comun al tuturor ritualurilor este că „toată lumea este un grup de servicii”.
Procesul este simplificat: Grupul stabileste regulile.Regulile stabilite de grup sunt corecte, iar fiecare membru va fi instiintat!În cazul în care fiecare membru se raporteaza la regulile acestui membru grup este in armonie cu acest grup.
Este o buclă simplă și eficientă, într-adevăr, „trebuie doar să urmezi săgețile.”

Viata Masonică

În viața de fiecare zi, ritualul Masonic, fiecare ritual nu are nici un alt interes decât căutarea unui individ permanent inclinat spre lumina, dar aceasta cercetare este generata și activata de către toți frații în templu și această cercetare continuă în meditație și interpretarea sensului vieții în lumea profana.
Ritual Masonic este un vehicul de inițiere care ne conduce pe calea de a căuta Adevărul. Un instrument universal cu care fiecare Frate poate lucra intuitiv, prin cele cinci simțuri acest lucru în scopul de a trezi și de a dezvolta conștiința individuală.
Acest lucru este în perfectă armonie cu frații din toate națiunile, de toate credințele, de toate vârstele și din toate culturile. Ritualul constă în excursii simbolice care ne permit de a împărtăși experiențele și sentimentele noastre cu frații noștri.
În viața ritualului Masonic sentimentele sunt elemente care fac parte din viața de fiecare zi. UNICUL FRATE, se transmite într-un spațiu de timp definit.

În fapt:

De această dată, „profesorul” Frate nu l-am văzut o dată în viața lui.
De această dată, „studentul” Frate nu l-am văzut o dată în viața lui.
Sensul ritualului Masonic este de a verifica (bat la ușă, cu unicul scop de a cauta lumina): „Receptor și donator”, „elev și profesor”, „maestru și ucenic”.
Bateți și vi se va deschide!, Cereti și vi se va da, Cauta si vei gasi.

Ritualul face că abordarea prin mesajul “Frate” a celor care au nevoie pentru a se păstra în interiorul lor pentru un domeniu de aplicare completă a vieții lui. Masoneria permite ritualul de a stabili legături între frați care, prin vasele comunicante ale Frăției continuă să caute, și apoi numai datorită dezvoltării sale individuale fraterne gaseste lumina.

Ritual M nu are alt scop decât de a ne incita la starea de partajare fraternă, ceea ce ne permite sa se trezeasca la dezvoltarea continuă a spiritului de la inimă. Ca și în viața profana, relația dintre oameni, ritual Masonic este o legătură între vizibil și link-ul invizibil, universal între microcosmos (om) și macrocosmos (Universul).

Am zis,
Gabriel Ionita
In Gloria Marelui Arhitect al Universului.