Posted in: Planse de arhitectura

Secretul în Francmasonerie

Secretul în Francmasonerie are mai multe aspecte. Nu a fost prima ce a avut secrete deliberările și deciziile fratiei. Acest lucru nu este în mod special francmasoneriei. Nici o asociere nu funcționează sănătos dacă membrii săi vor spune dreapta și stânga ce se întâmplă inauntru.

Secretul de apartenență printre noi are importanța pe care o știm. El a fost justificat la prima vedere de persecuție verbală de care încă suferă masoneria, mai ales in Romania. În unele cazuri, acest lucru poate genera reacții adverse ușor imaginabile uman si/sau profesional. Dar avem noi aici un cerc vicios?

Practicată pe scară largă astăzi, secretul de apartenență enerveaza lumea exterioară, alimentând suspiciunea stârnind dujmania. În plus, pliat în pe noi înșine, vom priva masoneria de noi potențiali membri de valoare.

Trebuie aici să se facă o distincție cheie între ceea ce noi trebuie să pastram în tăcere și ceea ce a fost descoperit de către alții. Sau, știți, aproape tot ceea ce a fost dezvăluit la ceremoniile noastre și ritualurile noastre. Și cu mult înainte de apariția Internetului ar putea include istorie plina de culoare de F Rance – fratele mason Timoleon lui François Clavel (1798 – 1852) care conține descrierea detaliată de la inițieri la ucenic la companion și maestru. Doar există semne ascunse si parole sacre. Toate marile comentarii, Boucher Bayard, pot fi vazute pe rafturile din librării. Ei, de asemenea, nu oferă suficiente detalii. Secretul Inițiatic ar fi devenit un secret deschis?

Unui membru credincios al lojii care a cumpărat o carte de la o librarie si asa a decis să bata la poarta templului datorita informațiilor pe care această carte le-a dat despre gradul al treilea, despre care el nu știa nimic înainte.
Surpriza a neofitului rămâne esențială

Împinge la reflecție în continuare și, să ne întrebăm dacă aceste informații fac nul jurământul tăcerii cu privire la circumstanțele inițierii noastre succesive.

Se pare că este necesar un răspuns negativ. Se observă mai întâi de toate că majoritatea candidaților noștri acceptati spun că știu foarte puțin despre ceea ce este Francmasoneria. Ignoranța lor poruncește să ne respectăm dreptul la auto-descoperire. În initiere, surpriza a neofitului rămâne esențială. Și, fundamental, scopul urmărit al inițierii este de a crea și apoi să se dezvolte în noul initiat o restructurare integrată pe individ. Astfel, trecerea ceremonialului de initiere cuprinde si inițierea intima, inauntrul sau… Mai multe secrete ar trebui să fie în acest stadiu pentru a vorbi despre mister, că , atunci cand nu există cuvinte nu se poate exprima realitatea decât prin simbolurile noastre derivate și alegorii cu legătură subtilă, dar foarte puternica si de referință, care apare între frați.

În cele din urmă, extins pentru a deveni mister intim, secret, ca un zid de cetate inviolabil, ține un Graal pe care-l aduce la buzele noastre să-și recâștige puterea și vigoarea împotriva asaltului din lumea exterioară. Avem cel mai prețios dar, în această viață pământească plina de accidente, luptă și, uneori, restante.

În formă de imagini, una dintre cele trei mari lumini stabilește această lege a spiritualității universale. Iată, Eu stau la ușă și bat; dacă auziți vocea mea, voi veni și vom cina împreună. Agapa intima… Nu un banal banchet profan in mulțime.

Am zis.
Gigi BOBRIC